Energiahatékonyság

0001.01.01

Épületenergetika

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. épületenergetikai üzletága korszerű, az energiahatékonyságot növelő fejlesztések megtervezését és megvalósítását kínálja társasházak, közintézmények, ipari létesítmények részére. Célja az energiaellátás megújítása, és így a hőfelhasználás racionalizálása, a gazdaságos, hatékony működtetés kialakítása. 

Az épületenergetikai szolgáltatáscsomag elemei:

Bővebb információ:

https://www.nkmenergia.hu/foldgaz/nkmfoldgaz/Uzletagak/Epuletenergetika

 

Hatékony energiafelhasználás

Gázkészülékek karbantartása

Napjainkban életünket különböző műszaki berendezések könnyítik meg vagy teszik kényelmesebbé. Ide tartoznak a gázkészülékek is, ezek között pedig szép számmal akadnak olyanok, amelyek a helyiség légterével érintkeznek, vagyis úgynevezett nyitott égésterűek. Az égési folyamathoz (mely a hőenergia előállításához szükséges) három feltételnek kell teljesülnie: az elégetett energiahordozó (pl.: földgáz), az oxidáló közeg (levegő) és a gyulladási hőmérséklet biztosítása.

Amennyiben elmulasztjuk a karbantartást, előfordulhat, hogy a szükségesnél kevesebb levegő keveredik az égési folyamatba, és szén-monoxid keletkezik.

Tartsa karban rendszeresen gázkészülékét! Forduljon a lakóhelyéhez legközelebb eső gázszerelőhöz! 

További információ a gázkészülékek karbantartásáról:

https://www.nkmfoldgaz.hu/A-FOGAZ/CO/gazkeszulek-karbantartas

 

Kémény ellenőrzése

A kémények rendszeres ellenőrzése, tisztíttatása és karbantartása több szempontból is lényeges. Részben az energia-megtakarítás miatt, részben pedig saját és családunk egészségének megőrzése miatt. A nem megfelelően karbantartott kémények miatt a fűtési költségeink, és lakásunk levegőjének szennyezettsége is nőhet. 

Ellenőriztesse és tisztíttassa rendszeresen kéményét szakemberrel!

Bővebb információk a kémény ellenőrzésről:

https://www.nkmfoldgaz.hu/A-FOGAZ/CO/kemeny-ellenorzes

 

Szellőzés biztosítása

A háztartási gázkészülékek égéstermék jelentős mennyiségű széndioxidot tartalmaz, de ha a gázkészülék elhasználja a helyiség oxigénjét, akkor a tökéletlen égés miatt elkezd mérgező szénmonoxidot termelni. A keletkezett gáz megdöbbentő gyorsasággal vezet akár halálos kimenetelű mérgezéshez.

Biztosítsa gázfogyasztó készülékének légellátását, helyiségének megfelelő szellőztetését, az égéstermék elvezetését!

További információk:

https://www.nkmfoldgaz.hu/A-FOGAZ/CO/szellozes-biztositasa

 

CO vészjelző

Bizonyos megelőző lépések betartásával jelentősen csökkenteni lehet a szén-monoxid lakásba jutásának veszélyét.

A szén-monoxid érzékelő nem ad teljeskörű biztonságot, megvárásrolt készülékét évente vizsgáltassa felül! 

Szereltessen fel lakásába szén-monoxid vészjelző készüléket! 

Bővebb információ:

 

https://www.nkmfoldgaz.hu/A-FOGAZ/CO/CO-veszjelzo-beszerelese

 


Alternatív közlekedés

A CNG (Compressed Natural Gas - sűrített földgáz) jellemző molekulája a metán CH4, amit évtizedek óta megszokott és biztonságos módon használunk ingatlanainkban fűtésre, főzésre és még sok minden másra. A járművek üzemeltetésre, hajtására tehát pont ugyanazt a földgázt használjuk, mint otthonunkban, csak nagyobb nyomáson.

A tiszta földgáznak köszönhetően a belsőégésű motorral szerelt járművek emisszió bajnokai a CNG-sek. Azt jól mutatják a 100 gramm, de akár 80 gramm alatti CO2 kibocsátási értékek, hogy a fenntarthatósági mutatók terén a CNG járművek sokkal előrébb tartanak versenytársaiknál. A metán molekulával 20-25 százalékkal alacsonyabb az autók kipufogóján át távozó üvegházhatású gáz mennyisége, mint a benzin, vagy a gázolaj esetében. Ha pedig megújuló eredetű gázt töltünk az autóba, akkor a légkörbe juttatott „új szén” mennyisége jelentősen csökken, akár nulla közelébe juttatva a környezetterhelést.

Az NKM Mobilitás Kft.  aktívan közreműködik a földgázüzemű közlekedés hazai elterjesztésében.

 

Részletes információk a CNG-ről és CNG kalkulátor:

http://www.mobiliti.hu

 

Energiahatékonysággal kapcsolatos további tájékoztatások

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Energiahatékonyság weboldalán számos további tájékoztatás és információ érhető el az energia hatékony felhasználásának témakörében.

 

http://enhat.mekh.hu