A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Az NKM gallyazással segíti a biztonságos áramszolgáltatást

2019. április 2.
 

Szeged, 2019.04.02. - A túl magasra nőtt, és a vezetéket veszélyes mértékben megközelítő faágak nemcsak áramkimaradást okozhatnak, hanem balesetveszélyt is jelentenek. Az üzemzavarok jelentős részét okozzák a vezetékhálózatba benyúló fák, ezért a fejlesztések, és a hálózat karbantartása mellett az NKM kiemelt figyelmet fordít a hálózat környezetében lévő növényzet biztonsági ritkítására.

Az NKM áramhálózati társaságának szakemberei és megbízott partnerei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a villamosenergia-szolgáltatás zavartalan legyen még a legviharosabb napokon is. Ehhez elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetét elérő fák és a hálózatba benyúló ágak gallyazása. A gallyazás során az ügyfelek biztonsága az elsődleges szempont, és habár a társaság munkatársai törekednek az esztétika szempontok betartására is, ezt nem mindig tudják szem előtt tartani.

Az ügyfelek is sokat tehetnek a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás, valamint saját élet- és vagyonvédelmük biztonsága érdekében, ha a saját ingatlanjaikon lévő és az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról maguk is gondoskodnak. Érdemes ezért a jogszabályban megjelölt biztonsági távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni, és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyeztetik az elektromos hálózatok biztonsági övezetét.

A települések, az ingatlanok áramellátását biztosító berendezések környezetében betartandó biztonsági övezet méretét jogszabály írja elő (2/2013 (I.22) NGM rendelet).

A különböző feszültségszintekhez más-más szélességű biztonsági övezet tartozik.

A szélső vezetéktől a következő távolságokban nem lehet faág, növényzet:

  • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: 1 méter.
  • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) szigetelt hálózat esetén: 0,5 méter
  • Középfeszültségű (20-35kV-os) hálózat esetén: külterületen 5 méter, belterületen 2,5 méter.
  • Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén: kül- és belterületen egységesen 13 méter.

Az NKM szerződött gallyazó partnerei ezen elvárások alapján végzik tevékenységüket, amelynek célja a villamoshálózat biztonságossá tétele. A levágott gallyakat partnereik belterületen 5 napon belül szállítják el, külterületen a terület tulajdonosának kell gondoskodni a levágott gallyak elszállításáról, hasznosításáról.

Tegyünk együtt azért, hogy környezetünk ne csak szép, hanem biztonságos is legyen!