A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Az egyetemes szolgáltatói árrés alakulása 2018.

Az NKM Energia Zrt. egyetemes szolgáltatói működési engedély alapján villamos energiát értékesít a lakossági és a kisüzleti, valamint közintézményi felhasználók részére. Az így értékesített villamos energia ára hatósági árnak minősül, az egyetemes szolgáltatói árak képzésére vonatkozó szabályok, az egységárak megállapítása miniszteri hatáskörű. Az árszabályozás során elismert beszerzési ár, kereskedelmi árrés, egységárak megállapítását a 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet tartalmazza, kivéve a B Komfort árszabás egységárát, melyet az NKM Áramszolgáltató Zrt. kérelmére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagy jóvá.
A rendelet szerint az egyetemes szolgáltató olyan villamosenergia-értékesítési átlagárat alkalmazhat, amely az elismert beszerzési költség és az engedélyezett árrés összege. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minden év elért árrését ellenőrzi, és az eltérést a következő év árelőkészítése során veszi figyelembe módosító tényezőként.
A hatályos rendelet 2018. évre az elismert beszerzési költségen felül maximum 0,986 Ft/kWh árrést engedélyezett.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellenőrizte az NKM Energia Zrt., mint egyetemes szolgáltató 2018. évben elért árrését, és 1067/2019. számú határozatában megállapította, hogy a rendelet szerinti árrést elérte az NKM Áramszolgáltató Zrt. a hatósági árak alkalmazásával, azon felül a jogszabályban meghatározottakhoz képest 0,344 Ft/kWh többlet keletkezett, mely az elérhető árrést csökkentő tényező lesz a hatósági árak előkészítése során.
Az árrés nem egyenlő a nyereséggel (haszonnal), hiszen ebből kell kigazdálkodni például az ügyfélszolgálatok fenntartását, a számlázást és a szolgáltatás-fejlesztéseket.
Társaságunk fontosnak tartja, hogy működése megfeleljen az előírásoknak, valamint átlátható legyen, ezért a hatósági - egyetemes szolgáltatói - árrés alakulásáról negyedévente tájékoztatást nyújt, összhangban a Magyar Energia Hivatal 114/2009. számú határozatával.

Az egyetemes szolgáltatói árrés alakulása 2018. évben

  2018. éves adatok
 
Az engedélyezett éves átlagos árrés (Ft/kWh) 0,986
Számított tény árrés (Ft/kWh) 1,330
Eltérés az engedélyezett éves szintű átlagos árréstől (Ft/kWh) 0,344
 

 

NKM Energia Zrt.

2019. május 8.

Korábbi közlemények az árrésről