Egyetemes szolgáltatás

0001.01.01

NKM Földgázszolgáltató Zrt., mint egyetemes szolgáltató a földgázpiacon 

A földgázpiacot szabályozó, földgázellátásról szóló törvény egyik következménye, hogy 2009. július 1-jétől a közüzemi rendszert felváltotta az úgynevezett egyetemes szolgáltatás.

Az egyetemes szolgáltatóiengedélyesi tevékenység keretében a Nemzeti Közművek földgázszolgááltatójának kötelezettsége és joga a földgáz egyetemes szolgáltatói működési engedélyében meghatározott települések, településrészek és területek egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói részére földgáz értékesítése díj ellenében.


Az egyetemes szolgáltatásról

Az egyetemes szolgáltatás a közüzemi szolgáltatáshoz hasonló megoldás, amely alapvetően a felhasználók érdekeit tartja szem előtt.

Egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók a lakossági fogyasztók és a 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező egyéb felhasználók, valamint az önkormányzati bérlakásban élők felhasználási helyeinek ellátása  mértékéig a helyi önkormányzat. 

Az egyetemes szolgáltatónak kötelezettsége ellátni a tőle ajánlatot kérő egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználókat.

Az NKM Földgázszolgáltató Zrt. egyetemes szolgáltatási általános szerződési feltételeit az Egyetemes Szolgáltatási Üzletszabályzat - Melléklet 4/a/3. és 4/b/2 sz. részei tartalmazzák.

Az egyetemes szolgáltatói működési engedély és módosításai a kapcsolódó dokuamnetumoknál találhatók.