Energiahatékonyság

0001.01.01

Épületenergetika

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. épületenergetikai üzletága korszerű, az energiahatékonyságot növelő fejlesztések megtervezését és megvalósítását kínálja társasházak, közintézmények, ipari létesítmények részére. Célja az energiaellátás megújítása, és így a hőfelhasználás racionalizálása, a gazdaságos, hatékony működtetés kialakítása. 

Az épületenergetikai szolgáltatáscsomag elemei:

Bővebb információ itt.

 

Energetikai szakreferens

Az energetikai szakreferens segít meghonosítani a gazdálkodó szervezet működésében és döntéshozatalában az energiahatékonysági szemléletmódot és támogatíást nyújt az energiahatékony magatartásminták kialakításában.

 

További információ az energetikai szakreferens szolgáltatásról itt.

 

Alternatív közlekedés

A CNG (Compressed Natural Gas - sűrített földgáz) jellemző molekulája a metán CH4, amit évtizedek óta megszokott és biztonságos módon használunk ingatlanainkban fűtésre, főzésre és még sok minden másra. A járművek üzemeltetésre, hajtására tehát pont ugyanazt a földgázt használjuk, mint otthonunkban, csak nagyobb nyomáson.

A tiszta földgáznak köszönhetően a belsőégésű motorral szerelt járművek emisszió bajnokai a CNG-sek. Azt jól mutatják a 100 gramm, de akár 80 gramm alatti CO2 kibocsátási értékek, hogy a fenntarthatósági mutatók terén a CNG járművek sokkal előrébb tartanak versenytársaiknál. A metán molekulával 20-25 százalékkal alacsonyabb az autók kipufogóján át távozó üvegházhatású gáz mennyisége, mint a benzin, vagy a gázolaj esetében. Ha pedig megújuló eredetű gázt töltünk az autóba, akkor a légkörbe juttatott „új szén” mennyisége jelentősen csökken, akár nulla közelébe juttatva a környezetterhelést.

A Nemzeti Közművek részeként működő NKM Mobilitás Kft. 2011 óta aktívan közreműködik a földgázüzemű közlekedés hazai elterjesztésében.

 

Részletes információk a CNG-ről és CNG kalkulátor itt.

 

Flottaüzemeltetés itt.

 

Energiahatékonysággal kapcsolatos további tájékoztatások

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Energiahatékonyság weboldalán számos további tájékoztatás és információ érhető el az energia hatékony felhasználásának témakörében.

 

http://enhat.mekh.hu