A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Egyetemes szolgáltatói árajánlataink lakossági fogyasztók részére

Lakossági fogyasztó, aki

- saját háztartása (lakóépület, lakás, üdülő vagy garázs) fogyasztása céljára vásárol villamos energiát, és

- az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

EGÉSZ NAPOS FOGYASZTÁSRA, BÁRMELY FELHASZNÁLÁSI CÉLRA ALKALMAZHATÓ ÁRSZABÁSOK:

"A1" árszabás

Kinek ajánljuk?

Minden egyetemes szolgáltatásban vételező lakossági fogyasztónak, aki egésznap, napszaktól függetlenül, azonos áron szeretné a villamos energiát megvásárolni. Éves 1320 kWh-t meg nem haladó fogyasztásmennyiség elszámolása kedvezményes egységáron történik.

"A2" árszabás

Kinek ajánljuk?

Azon egyetemes szolgáltatásban vételező lakossági fogyasztónak, akinek a villamos energia fogyasztásának meghatározó része az éjszakai, vagy hétvégi időszakra esik. Ezen árszabással a nap bármely időszakában vételezhet, de az elszámolás során a villamos energia egységára eltérő lesz a csúcs- és a völgyidőszakban. Fontos, hogy ezen árszabás esetében a csúcsidőszakra eső fogyasztás egységára magasabb, mint az „A1” árszabás.

VEZÉRELT, KÜLÖNMÉRT ÁRAMKÖR FOGYASZTÁSÁRA ALKALMAZHATÓ ÁRSZABÁSOK:

A vezérelt villamosenergia-szolgáltatás nem egész nap, csak szakaszosan, a szolgáltató által meghatározott időszakokban érhető el. A szolgáltató naponta, összesen minimum 8 (a nyári időszámítás idején 7) óra időtartamra biztosít villamosenergia-ellátást.

Vezérelt, különmért áramkörről működtethető berendezések:

Bármely, szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, fixen (nem dugaszolhatóan) csatlakoztatott felhasználói berendezések. Általában az elektromos forróvíztárolók (villanybojlerek), vagy villamos hőtároló kályhák működtethetőek kedvezően a vezérelt, különmért áramkörön.

"B Alap" árszabás

- Külön mért, vezérelt fogyasztásmérővel rendelkező lakossági ügyfeleink számára nyújt kedvező árú villamosenergia-ellátást.

- Önállóan nem, csak az „A1” és „A2” árszabás mellé választható tarifa.

Kinek ajánljuk?

Azon ügyfeleinknek, akik a meleg víz előállítására elektromos forróvíztárolót (bojlert) használnak.

"Komfort" árszabás

- Amennyiben rendelkezik vezérelt áramkörrel, a „Komfort” árszabás biztosítja Önnek, hogy több alkalommal és hosszabb ideig használhassa a vezérelt mérőre csatlakoztatott berendezéseit („B Alap” árszabáshoz képest 50%-kal több felfűtési ideje legyen).

- Naponta összesen legalább 12 órás vezérlési időtartammal (felfűtési időszakkal) állunk rendelkezésére.

- Ezt a tarifát díjmentesen igényelheti, ha a vezérelt külön mérés már korábban kialakításra került.

Kinek ajánljuk?

Azon ügyfeleinknek, akiknek a „B alap” árszabás nem nyújt elegendő felfűtési időt, nagyobb a melegvíz felhasználási igényük. Pl. ahol nagy az egy háztartásban élők száma, vagy akik napközben is használnak melegvizet.

"H" árszabás

SPECIÁLIS ÁRSZABÁS HŐSZIVATTYÚ ÉS MEGÚJULÓ ENERGIÁBÓL ÉPÜLET HŐELLÁTÁSÁT BIZTOSÍTÓ BERENDEZÉS RÉSZÉRE:

Kinek ajánljuk?

• Külön mért felhasználói áramkörrel rendelkező ügyfeleink vehetik igénybe a fűtési idényben (október 15. és április 15 között) az alábbi berendezésekre:

  • Legalább 3 (2020. január 1-jétől 3,4) szezonális fűtési jóság fokú hőszivattyúk (a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épületek hő ellátására hasznosító berendezések és ezen berendezések) üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek fogyasztásának elszámolására vehető igénybe.

• Napszaktól függetlenül, egész napos vételezési lehetőséget biztosítunk.

• A felhasználási helyen lévő „H” árszabásra jogosult berendezések különmért felhasználói áramkörének fogyasztása fűtési idényen kívül az „A1” árszabás magasabb díjtételével kerül elszámolásra.

A VILLAMOSENERGIA ÁRÁRÓL

1 kWh mennyiségű villamos energia végfelhasználói ára alapvetően két díjtételből áll össze:

a rendszerhasználati díjakból és

az energiaárból.

  • A rendszerhasználati díj hatósági ár, mely tartalmazza a szállításához, az üzemeltetéséhez, illetve a villamos energia méréséhez kapcsolódó árelemeket.
  • Az energiaár szintén hatósági ár, amely a villamos energia beszerzési árából (az erőművekben előállított termék ára) és az árrésből tevődik össze, melyek alapján miniszteri rendelet és az egyetemes szolgáltatói üzletszabályzatunk tartalmazza az egységárakat. Az árrés mértékét is rendelet szabályozza, mely az egyetemes szolgáltató azon működési költségeire kell, hogy fedezetet nyújtson, amely a villamos energia beszerzési költségén kívül merül fel a beszerzéssel, ügyfélszolgálattal, számlázással, számlakiegyenlítéssel kapcsolatban.
  • A számlában 27 %-os általános forgalmi adót is felszámítunk.
  • Az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia árszabályozására, árszabásaira és egységáraira vonatkozó részleteket a vonatkozó jogszabályokban és üzletszabályzatunkban találja meg.