A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Életveszélyt okoz az áram- és gázlopás

2019. július 9.
 

Magyarországon ugyan az utóbbi években csökkent az energialopás mértéke, sajnos még most is jelentős számban fordulnak elő olyan esetek, amikor szabálytalan beavatkozás történik a hálózaton. Ezek az illegális beavatkozások nemcsak anyagi veszteséget okoznak a szolgáltatóknak, hanem ami ennél sokkal fontosabb, életeket is veszélyeztetnek. Az elmúlt években többen is életüket vesztették, amikor illegálisan nyúltak a hálózathoz. Az NKM törekszik arra, hogy ezt jelenséget visszaszorítsa, ezért évente közel 400 ezer esetben végez ellenőrzéseket a saját elosztási területén.

Az elkövetők illegális rákötésekkel, a mérőóra manipulálásával, a fővezeték megcsapolásával igyekeznek csökkenteni energiaszámláik összegét. A jelenséggel minden fogyasztó szegmensben találkoznak a szakemberek. 

Az áramlopásból adódó kisebb-nagyobb anyagi veszteségeket okozó problémák, mint pl. az áramingadozás, kisebb üzemzavar, még a legenyhébb következmények. Az NKM szakemberei ellenőrzéseik során az áram – és gázfogyasztáshoz kapcsolódó szabálytalanságok számos példájával találkoznak. Ezekben a megoldásokban két igazán riasztó jelenség figyelhető meg: egyrészt a bűncselekményt rejtő megoldások térnyerése, illetve az, hogy a barkácsolók az ideiglenes költségcsökkentés érdekében bárki életét hajlandók kockára tenni, még akkor is, ha a szabálytalanul módosított berendezések közelében a gázrobbanás, vagy az áramütés veszélyének saját gyermekeik, családtagjaik és szomszédjaik vannak leginkább kitéve.

Az ellenőrzési célpontokat két fő forrásból állítják össze az NKM szakemberei: az egyik a számlázási rendszerből kockázatértékelés alapján kiszűrt gyanús esetek, amely lehet például nagymértékű fogyasztásváltozás, vagy ha egy fogyasztó a kategóriájához képest keveset fogyaszt. Másik fő kategória a bejelentések, amelyet munkatársaink tapasztalnak más jellegű munkavégzésünk során, illetve az állampolgári bejelentések száma is jelentős. Ezen kívül szoros együttműködés van a rendőrséggel, és egyre gyakoribb az is, hogy az egyik eset elvezet a másikhoz, és egész elkövetői hálózatot sikerül felderíteni. 

Az NKM szakemberei évente közel 400 ezer ellenőrzést végeznek az NKM elosztási területén, így előbb utóbb mindenhova eljutnak kollégáik, és ha szabálytalanságot találnak, annak súlyos anyagi vagy jogi következményei is lehetnek a szerződött partnerükre nézve.

Az NKM munkatársai gyakran szembesülnek azzal, hogy az ellenőrzést próbálják ellehetetleníteni, vagy éppen nincs otthon az ügyfél, de az ellenőrzést így sem lehet elkerülni. Ilyen esetben az NKM munkatársai egy következő alkalommal térnek vissza ellenőrizni, és lehetőség szerint időpontot is egyeztetnek. Az élet-és balesetveszély elkerülése érdekében az NKM a szolgáltatás felfüggesztés lehetőségével is élhet. (Például az oszlopon lekötik a csatlakozót, így áram nélkül marad a fogyasztó mindaddig, amíg az ellenőrzést nem teszi lehetővé.)

Az NKM ezúton is kéri ügyfeleit, hogy amennyiben tudomást szereznek az áramhálózaton, illetve a hozzájuk tartozó  berendezésekben okozott szándékos rongálásról, szerződésszegő magatartásról, tegyenek bejelentést az NKM ügyfélszolgálatán  vagy online a https://www.nkmenergia.hu/aram/pages/online/karokozas.jsf?id=1300449  oldalon.