A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Használati útmutató

Leírás:

Az alábbi programot azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akik szeretnék a háztartásuk átlagos havi áramfogyasztását kiszámítani, elektromos berendezésenként figyelve a havi fogyasztást.

Az elektromos berendezéseket az alábbiak szerint csoportosítottuk:

- háztartási eszközök és világítás

- konyhai berendezések

- fürdőszobai készülékek

- szórakoztató elektronika

- egyéb készülékek, berendezések

- szabadon beállítható készülékek

A készülékeket, berendezéseket ikonok formájában jelenítettük meg. Ha egérrel rámutat az ikonra, akkor rövid leírást olvashat az adott készülékről, berendezésről.

Használati útmutató:

Alapértelmezetten minden berendezés szürke színnel jelenik meg.

Ha az egérrel ráklikkel az adott készülék ikonjára, egy előreugró ablak jelenik meg, amelyet saját berendezéseivel kapcsolatos tapasztalatok és műszaki adatok alapján tölthet ki:

- Darabszám: Ide írja be, hogy a háztartásában hány ilyen berendezést használ, csak egész számot írjon!

- Teljesítmény (W): Alapértelmezetten az ilyen berendezések leggyakoribb teljesítményét jelenítjük meg, azonban ezt módosíthatja, ha ismeri az Ön saját készülékének pontos teljesítményét.

- Használati idő: Számolja ki, hogy hetente hány órát használja az adott készüléket, berendezést. Az értéket úgy adja meg, hogy ha több ugyan olyan készüléket is használ, akkor a használati időt átlagolja. Ide nem egész számot is beírhat (pl. 1,45). A „Tárol” gombbal az adott készülék fogyasztási adatait felveheti a kalkulációba, a „Mégsem” gombbal pedig visszavonhatja a feltöltött értékeket.

A „Tárol” gomb megnyomása után a berendezés színe megváltozik, illetve a jobb felső sarkánál megjelenik egy „pipa” jel, így könnyen figyelemmel kísérheti, hogy mely berendezéseik adatait töltötte már fel.

A vezérelt berendezések (bojler, elektromos fűtés, illetve a szabadon beállítható berendezések) esetében kiválaszthatja a tarifát is: nappali, B alap, B Komfort. Ha több vezérelt berendezése is van, akkor csak egy fajta vezérelt tarifát választhat egy kalkuláción belül!

Amennyiben háztartásában vannak még olyan készülékek, amelyek nem szerepelnek az általunk kialakított listában, akkor a „Szabadon választható berendezések” között rögzítheti fel az értékeket. Ezekben az esetekben értelemszerűen Önnek kell a teljesítményt is kitölteni.

Kalkuláció:

Miután minden berendezést tetszés szerint kiválasztott, és kitöltötte az adatokat, a lap alján lévő „Kalkuláció” gombra kattintva a program kiszámítja Önnek háztartása havi villamosenergia fogyasztását:

- Havi kWh mennyiség: a berendezések teljesítménye (kW) szorozva a használati idővel (óra „h”) adja meg a kWh mennyiséget.

- Ennek havi költsége, figyelembe véve az alapdíj(ak)at is: a program figyelembe veszi a mindenkori egyetemes szolgáltatói árakat és az alapdíj(ak)at is!

- A kibocsátott havi szén-dioxid mennyisége (kg): figyelembe véve a villamosenergia termelésben részvevő erőműparkot, egy kWh villamosenergia termelés által generált szén-dioxid kibocsátását mutatja meg. Ez az érték Magyarországon átlagosan 0,45 kg CO2/ kWh.

Mentés:

A „Nyomtatás PDF-ként” gomb megnyomásával a kalkulációt PDF-formátumban is megjelenítheti, majd ezt tetszőlegesen elmentheti és/vagy nyomtathatja.

Az „Adatok exportálása” gomb megnyomásával lehetősége van arra, hogy a kitöltött értékeket elmentse egy XML dokumentum formátumban. Ezeket az adatokat később importálhatja az „Adatok importálása” gombbal, a korábban elmentett fájl kiválasztásával újra betöltheti az adatokat anélkül, hogy újra be kellene írnia az értékeket. (Annak érdekében, hogy az adatokat gond nélkül importálni tudja, az XML-fájlban ne módosítson!)

A kalkuláció minden esetben tájékoztató jellegű, nem jelenthet alapot számla reklamációhoz!

Amennyiben nagy eltérést tapasztalna a kalkulált értékek és az áramszámláján kiszámlázott havi mennyiség között, érdemes a berendezései, készülékei teljesítményét ellenőrizni. (Pl. egy régebbi, „G” energiaosztályú hűtőszekrény akár kétszer annyit fogyaszthat, mint egy „A” besorolású).