A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Szabálytalan vételezés

Ezúton szeretnénk a hatályos, 2001.évi CX /Villamos energiával kapcsolatos/ törvényben foglaltakkal kapcsolatos olyan alapvető információkat átadni, melyek Önöket és/vagy ismerőseiket, hozzátartozóikat érintik, érinthetik. A Jogász kollégáktól elnézést kell kérni, de az érthetőség miatt mellőztük a szakmai nyelvezetet.

A fent hivatkozott törvény, illetve a Villamos energia közüzemi szabályzata ismertebb nevén a VKSz, 180/2002. ( VIII.23. ) kormányrendelet intézkedik, írja elő az alapvetően fontos villamos energia szolgáltatásával és vételezésével kapcsolatos kötelezettségeket és jogokat.

Melyek azok a sarokpontok, melyek ma általában és leggyakrabban „ gondot” jelentenek?

Először is egy alapfogalmat kell tisztázni, nevezetesen azt, ki is a lakossági fogyasztó? „...aki saját háztartása-egy felhasználási helyet képező, lakás céljára használt lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs fogyasztása céljára vásárol villamos energiát a közüzemi szolgáltatóval villamos energia vételezésére megkötött közüzemi szerződés alapján, és az így vásárolt villamos energiával nem folytat haszonszerzés céljából gazdasági tevékenységet !” Gyakori probléma, hogy lakásban van egy Kft. székhelye, hivatalos helyisége, és nem alapdíjas szerződést óhajtanak kötni velünk. Ez esetben NEM LEHET lakossági fogyasztónak minősíteni a Kft-t, BT-t, egyéb gazdasági társaságot, illetve annak irodáját, telephelyét.

A másik sűrűn, de talán a leggyakrabban előforduló és döntő részében Bíróságon végződő konfliktus eredője a fenti törvény 9.§-ának meg nem tartása miatt következik be. Mit is mond ez a 9. § , mely a lakossági fogyasztó személyében beállt változásról intézkedik ?

”Ha a lakossági fogyasztó a fogyasztás helyéről elköltözik illetőleg a szolgáltatás igénybevételével felhagy, köteles azt a szolgáltatónak bejelenteni. A szolgáltató a fogyasztói bejelentéstől számított 15 munkanapon belül köteles a csatlakozó és mérőberendezés állapotát a helyszínen térítésmentesen, ellenőrizni és az ellenőrzés eredményét jegyzőkönyvben rögzíteni. ......A bejelentés elmulasztása vagy a szolgáltató helyszíni ellenőrzésének megakadályozása esetén a közüzemi szerződés alapján az elköltözött fogyasztó felel a fogyasztás díjának megfizetéséért, és a VET 88.§-ának e),f), és g) pontjaiban meghatározott szerződésszegések jogkövetkezményeiért mindaddig, amíg a szolgáltató a felhasználási hely ellenőrzését ... el nem végzi!”

(2) bekezdés: Ha a lakossági fogyasztó olyan felhasználási helyre költözik, vagy olyan lakossági helynek lesz használója, ahol villamosenergia-szolgáltatás van, köteles ezt a szolgáltatónak 15 napon belül bejelenteni, a változást igazoló iratokat bemutatni és új közüzemi szerződést kötni.

Ezt az előírást szegik meg leggyakrabban ügyfeleink. Bérleti- albérleti, adásvételi szerződések megkötésekor rögzíteni kell a közüzemi mérőórák/ víz-gáz-villanyóra / állását, a változás tényét bejelenteni ezen közüzemi szolgáltatóknak- kiegészítve a szemétszállításra, a kábeltévékre és a vezetékes telefonokra nézve is. Az, hogy albérlő, bérlő nevére íratom a mérőórákat, nem érinti, nem sérti a tulajdonjogomat, csupán csak az esetleges és gyakori kellemetlenségektől mentesít. Több száz olyan perünk volt- van folyamatban-, ahol elköltözött a fogyasztó, beköltözött az új lakó, bérlő, tulajdonos, stb, de ezt a tényt nem jelentették be Társaságunknak. Későbbi ellenőrzés során kiderült a „turpisság”, hogy valaki lopta az áramot, vagy követett el egyéb szerződésszegéses vagy szabálytalan vételezést. Sajnos ez esetben annak a fogyasztónak kellett -és kell a mai napig is - anyagilag helyt állnia, akinek a nevén volt a mérőóra. Ez esetben tőle hajtottuk be a többszázezres, esetleg milliós büntetést, meg nem fizetés esetén került sor végrehajtási eljárásra, majd ez után fordulhatott fogyasztónk bírósághoz, visszaperelve a nekünk már megfizetett szerződésszegésért kirótt büntetést.

Sajnálatos esetek százai fordultak elő az elmúlt közel tíz év alatt, mikor ártatlan, jóhiszemű fogyasztóinkat kellett bíróság elé citálni, végrehajtási eljárás alá vonni lelkiismeretlen albérlők, bérlők vagy vevők „ügyeskedése” miatt. Nem mentesíti az elköltözött fogyasztót az a tény, hogy már nem azon a helyen lakik, és nem ő fogyaszt. Mindaddig viseli az anyagi- és jogkövetkezményeket, amíg nevéről „le nem kerül a mérőóra”, azaz meg nem történik a névátírás! Ez az előírás egyébként évtizedek óta hatályban van, az adásvételi szerződésekben rögzíteni kell, vagy a szerződés valamely pontjában, vagy külön lapon a közüzemi mérőórák gyári számát és azok mérőállásait, valamint befoglalni a szerződésbe azt a tényt, hogy eladó(bérbeadó, stb) köteles az adásvételt (birtokbaadást) követő 15 napon belül bejelenteni a személyében beállt változás tényét! Ennek elmulasztása esetén sajnos viselnie kell az anyagi és jog- következményeket.

Tovább

Vissza a szabályzatokhoz